Molen De Haan is donderdag 3 december aangekomen in Nauerna. De week ervoor voer de boot met de molen over het IJ en de Zaan naar Nauerna. Daar werd het gevaarte gelost bij de gerestaureerde molenschuur De Paauw aan de Vaartdijk. Zij neemt de plaats in van oliemolen De Paauw die daar oorspronkelijk heeft gestaan en die in 1896 is gesloopt.

Elektriciteit voor Nauerna
De herbouw van de achtkantige molen De Paauw is onderdeel van de overeenkomst die de bewoners van Nauerna, Afvalzorg, de gemeente Zaanstad, de provincie Noord-Holland en het Havenbedrijf Amsterdam hebben gesloten. In dat kader heeft de stichting Zaanse Pakhuizen, eigenaar van de molenschuur, een bedrag van 600.000 euro gekregen voor de herbouw. De stichting is op zoek gegaan naar een bestaande molen met het silhouet van De Paauw, omdat die invulling een grotere toegevoegde waarde heeft dan herbouwen met nieuwe materialen.
schuur en molen De Paauw

De keuze is gevallen op molen De Haan die tot 2009 in Benningbroek heeft gestaan. Daarna is het molenlichaam overgebracht naar het naburige Abbekerk. Plannen om De Haan daar te herbouwen, zijn gestrand. Restauratiebedrijf Bart Nieuwenhuijs gaat De Haan herbouwen tot De Paauw en voorzien van dynamo’s om elektriciteit op te wekken voor de inwoners van Nauerna.

Hergebruik financieel onaantrekkelijk
De stichting Zaanse Pakhuizen mag zich gelukkig prijzen dat zij een geschikte molen heeft kunnen vinden, omdat volgens de vereniging De Hollandsche Molen de meeste molens die zich voor herbouw lenen zijn ‘opgebruikt’. Bovendien maakt de overheid hergebruik financieel onaantrekkelijk, zegt Leo Endedijk, directeur van De Hollandsche Molen.